2008. április 22., kedd

Nemzeti villongások

Nem tudom említettem e már, de a május elsejei hétvégén elmegyünk Sarajevoba, vagy ahogy sokan emlegetni szokták Európa puskaporos hordójába. Hát ezúttal sem volt ez másképp. Egész eddig egy szót nem hallottam komolyabb nézeteltérésekről különböző nemzetek között, de amint felmerül Bosznia neve, ha nem is durván, de eléggé elszabadultak az indulatok.
Az egész azzal indult, hogy Klemen, a szlovén instruktorunk adott néhány hasznos információt a határon való átkelésről. Szó se róla, kicsit meglepő az a fajta hozzállás, hog ycsak azok az EU-s állampolgárok mehetnek át a határon személyi igazolvánnyal, akiknek a születési helye és jelenlegi állampolgársága azonos. Tehát, ha egy francia, aki Spanyolországban született, de frania országban él, az nem mehet be személyivel. Hogy honnan tudják, ki hol született? Nem tudják. Ránéznek a névre és ha nem stimmel, akkor mehet Isten hírével, de semmiképp sem be az országba.
Erre reagált egy szerb gyerek emailben, hogy "hahaha, that's f***ing bosnian logic". Erre a törökök rárontottak, hogy mégis hogy képzeli, hogy ilyeneket mondjon, mit szólna ha azt mondanák neki f*** serbian logic? Erre a szerb visszakontrázott, hogy ők már évtizedek óta poénkodnak a bosnyákokkal, mert ők Jugoszlávia részei voltak, és hogy Jugoszlávia minden népe szerinte ugyanaz, szerb.
Amúgy sajnos eddig általánosnak találom ezt a fajta szerb mentalitást. International Trade órán, egy szerb lány odament a tanárhoz, és elkezdett hozzá szerbül beszélni. Ami azért különös ugye, hogy elvileg ő ugyanolyan erasmus diák itt, mint mindenki más. Meg is kérdezte Zizi, a bolár lány, hogy miért szerbül beszéltél a tanárral. Erre ő azt felelte, mert ez az ő korábbi anyanyelve (ex-mother language). Kíváncsi lettem volna, hogy erre mit felel a tanár.
Egyébként számtalanszor beszélünk ilyenekről a Zizivel, bár eléggé különös mentalitása van ilyen téren. Fél évig egy magyarellenes szlovák lány volt a szobatársa és az agyamat eldobta, amikor meghallottam miket magyarázott be neki. A másik, hogy nem érti, miért beszélünk folyton határon túli magyarokról, mert azok nem magyarok. Például Blanka, aki Lendván született, de magyarul beszél, magyarnak vallja magát, egyenesen a szemébe mondta, hogy Te nem magyar vagy, Te szlovén vagy. De nem valami konzisztens ebben a kérdésben, mert épp ezzel a bosnyákos ügyben, meg azt mondta, hogy megérti, hiszen az ország fele szerb. És persze ő is szokott mesélni a bolgár-makedón viszonyról, a törökről nem is beszélve. Neki is a szemébe mondta, egy török, hogy Bulgáriában törökök élnek, nem bolgárok.

Nincsenek megjegyzések: